Wegens teamuitje zijn wij vanaf 14:00 uur gesloten.

Tandsteen verwijderen

tandplak verwijderen

Tandsteen, ook wel tandplak genoemd, is een harde en ruwe aanslag die zich op de tanden vormt als gevolg van opgedroogde tandplak. Vaak zit het op plekken waar je moeilijk bij komt met tandenpoetsen. Meestal is tandsteen niet duidelijk zichtbaar, omdat het dezelfde kleur heeft als uw tanden. Wanneer u tandsteen heeft, kunt u dit niet zelf verwijderen, hiervoor heeft u een tandarts of mondhygiënist nodig. Als tandsteen te lang zit kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Zo kan het leiden tot ontstoken tandvlees, gaatjes en aantasting van het tandvlees. 

Bel gerust voor een consult of maak een afspraak via ons contactformulier. Wij maken graag tijd voor u vrij.

ontstoken tandvlees - gaatje vullen
tandsteen verwijderen - gaatje vullen

ontstaan tandsteen

Tandsteen ontstaat als tandplak niet goed wordt verwijderd. Door de verharding, verkalking en ophoping van het tandplak verandert het in tandsteen. Tandsteen komt het meeste voor tussen tanden en kiezen, en plekken waar je met het poetsen lastig bij komt, zoals achterin de mond of rondom een spalkje. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën en voedselresten die zich constant op onze tanden vormt. Dit kun je schoonmaken door 2 keer per dag goed te poetsen. Gebeurd dit niet grondig genoeg, dan verandert tandplak dus in tandsteen.

tandsteen voorkomen

Het is natuurlijk beter voor uw gebitsgezondheid om tandsteen te voorkomen dan te genezen. U kunt tandsteen voorkomen door uw gebit goed te blijven verzorgen. Dit kunt u doen door minimaal 2 keer per dag uw tanden met fluoride tandpasta te poetsen, zodat u tandplak verwijderd. Elektrische tandenborstels zijn beter voor uw mondgezondheid dan normale tandenborstels. Daarnaast is het effectief om te stoken of ragen tussen uw tanden en kiezen zodat ook de plekken waar uw tandenborstel niet bij komt goed schoongemaakt worden. 

 

Tandsteen is echter helaas niet altijd te voorkomen. Ook met een goede mondverzorging en reiniging kan tandsteen voorkomen. Daarom adviseren wij om elk half jaar voor een controle afspraak langs te komen bij onze tandartspraktijk. Zo zorgt u ervoor dat u eventuele verergering van tandsteen kan voorkomen en u een gezond gebit behoudt.

BAKX-XTRA-23

Behandeling tandsteen verwijderen

Behandelen van tandsteen is erg eenvoudig en kan binnen 1 afspraak opgelost worden. De tandartsassistente of mondhygiënist kan dit voor u verwijderen op twee manieren. De eerste manier is wegkrabben van tandsteen. Hiervoor wordt een haakje gebruikt waarmee de tandsteen weggehaald wordt. De tweede manier is een apparaat met ultrasone trillingen, waarmee de tandsteen los wordt getrild. Beide manieren kosten weinig tijd en hoeven geen pijn te doen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Na de behandeling heeft uw tandvlees de mogelijkheid zich weer te herstellen en krijgt u weer een goede mondgezondheid. 

kosten tandsteen verwijderen

De kosten van tandsteen verwijderen verschillen per patiënt. Voor kinderen tot 18 jaar zit dit (meestal) in de basisverzekering en wordt het dus geheel vergoed. Boven de 18 jaar worden de kosten vergoed afhankelijk van uw aanvullende tandartsverzekering. U kunt hier meer vinden over de kosten van tandsteen verwijderen. 

 

Meer weten over de kosten van tandsteen verwijderen? 

spoed tandarts
ontstoken tandvlees - gaatje vullen

tandsteen verwijderen bij tandartspraktijk bakx

Heeft u last van tandsteen en wilt u het laten verwijderen? Bij Tandartspraktijk Bakx staan we klaar om u te helpen naar een betere mondgezondheid. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak. Wij helpen u graag met het voorkomen van gaatjes en ontstekingen door uw tandsteen te verwijderen!

Wat vinden
Onze patiënten

Van Tandarts bakx

image

Periodiek mondonderzoek

Voorkom problemen in de mond door regelmatig op controle afspraak te komen bij de tandarts.

arrowLees meer
image

Ontstoken tandvlees

Als u bij het tandenpoetsen pijn aan uw tandvlees ervaart, kan het zijn dat u last heeft van ontstoken tandvlees.

arrowLees meer
image

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en omliggend weefsel, veroorzaakt door bacteriën.

arrowLees meer
image

Facings

Met facings kunt u de vorm en kleur van uw gebit veranderen, door bijvoorbeeld afgebroken stukken of spleetjes te vullen.

arrowLees meer
image

Gaatje vullen

Het is belangrijk om een gaatje zo snel mogelijk te laten vullen om verdere ontstekingen te voorkomen.

arrowLees meer
image

Tandslijtage

Meestal is tandenknarsen onschuldig, maar als dit over een lange periode blijft aanhouden kan uw gebit gaan slijten.

arrowLees meer

Contact