Wegens teamuitje zijn wij vanaf 14:00 uur gesloten.

oorzaken ontstoken wortelkanaal

ontstaan en oplossing

Elke tand of kies bestaat uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon hiervan kun je wel zien, maar de wortels niet – deze zitten namelijk onder het tandvlees en in de kaak verankerd. In deze wortels zit een kanaal, dat we het wortelkanaal noemen. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel is ook bekend als ‘pulpa’. Dit weefsel kan ontsteken, en als dat gebeurt voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit om verdere problemen te voorkomen. Het ontstoken weefsel geneest namelijk niet meer vanzelf of middels medicatie. 

BAKX-XTRA-23
tand structuur - schematische pulpa

Mogelijke oorzaken van een wortelkanaalontsteking

Het ontstoken wortelkanaal wordt ook wel ‘pulpitis’ genoemd. Er zijn verschillende oorzaken die hiertoe kunnen leiden, maar de meest voorkomende oorzaken zijn gaatjes, tandbreuk of lekkende vullingen. Daarnaast zouden bleekproducten, irritaties door het boren, overbelasting van het gebit en eventuele trauma’s ook mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Twijfelt u of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft? Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een ontsteking van het wortelkanaal. Het is belangrijk om te weten dat de mate waarin deze symptomen zich voordoen voor iedereen anders is. De een ervaart ze licht, de ander zwaar, en een ander mogelijk helemaal niet. In het geval dat u wel klachten ervaart, zouden deze kunnen zijn:

  • Pijn bij het kauwen
  • Gevoelige tanden
  • Kloppende pijn in de tanden, kiezen of kaak die niet weggaat

Waarom een wortelkanaalbehandeling belangrijk is

Een ontstoken wortelkanaal kan erg pijnlijk zijn. Omdat deze ontsteking niet te verhelpen is met pijnstillers, gaat deze niet vanzelf over en is het dus belangrijk dat u een wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren. Doet u dit niet, dan kan de ontsteking erger worden en is het zelfs mogelijk dat de zenuw afsterft. Als dit gebeurt, komen uw tanden en/of kiezen los te staan en kunt u deze verliezen. Daarnaast heeft het een zeer negatief effect op uw afweersysteem.

Kronen, inlays of bruggen

Behandeling bij Tandarts Bakx

Twijfelt u of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, of heeft u al te maken met een ontstoken wortelkanaal? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Ons team van Tandarts Bakx is gespecialiseerd in de juiste zorg op gebied van tandheelkunde en helpt u graag. U kunt direct contact met ons opnemen via ons contactformulier, of u kunt ons bellen op 035-5412010. Bij Tandarts Bakx staan we altijd voor u klaar!

Wat vinden
Onze patiënten

Van Tandarts bakx

image

Periodiek mondonderzoek

Voorkom problemen in de mond door regelmatig op controle afspraak te komen bij de tandarts.

arrowLees meer
image

Ontstoken tandvlees

Als u bij het tandenpoetsen pijn aan uw tandvlees ervaart, kan het zijn dat u last heeft van ontstoken tandvlees.

arrowLees meer
image

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en omliggend weefsel, veroorzaakt door bacteriën.

arrowLees meer
image

Verstandskies trekken

Vaak leiden verstandskiezen tot pijn of irritatie in het gebit omdat deze regelmatig schuin in de kaak zitten.

arrowLees meer
image

Gaatje vullen

Het is belangrijk om een gaatje zo snel mogelijk te laten vullen om verdere ontstekingen te voorkomen.

arrowLees meer
image

Tandsteen verwijderen

Wanneer u tandsteen heeft, kunt u dit niet zelf verwijderen, hiervoor heeft u een tandarts of mondhygiënist nodig.

arrowLees meer

Contact